Medicina

Aplicatii medicale

          .

Tehnologiile de Fabricație Aditivă (sau printarea 3D) pot fi folosite in educatia medicala, atat in medicina veterinara, cat si in medicina umana, in stomatogie, oftalmologie, constructia diverselor proteze pentru membre, ghetelor ortopedice, reproducerea unor elemente componente ale corpului etc. Pentru a putea fi folosita cu succes, printarea 3D in medicina se foloseste de un model scanat 3D cu un echipament performant (CT, RMN).

                                                

 

       

  Printarea 3D in domeniul stomatologiei poate fi realizata la o rezolutie foarte fina, cu inaltimea stratului depus de 0.15 mm, pentru orice mandibula sau maxilar scanate 3D, acestea fiind gata chiar si in aceeasi zi. Imprimanta cu rasina poate printa 3D cu o rezolutie de 0.1 mm astfel incatdetaliile sunt considerabil mai fine. Modelele printate 3D nu pot fi folosite pentru a putea inlocui dantura unui pacient, insa, de exemplu, un maxilar printat 3D poate fi folosit in scop educational sau ca baza de observatie pentru noile operatii. De asemenea, se mai pot printa prototipuri pentru diverse aparate ortodontice.

         

In cazul printarii 3D a ghetelor ortopedice s-a realizat un real progres datorita faptului ca acum se pot executa cu ajutorul imprimarii 3D talpi foarte rezistente, din plastic intr-o singura bucata sau cu mici gauri pentru a evita transpiratia piciorului. Cu ajutorul scanarii 3D combinata cu modelarea 3D se pot executa exact talpile ortopedice necesare piciorului pacientului, eliminandu-se disconfortul unor talpi care nu mai tin cont de marimea piciorului sau de tipul de afectiune. O astfel de talpa ortopedica se poate realiza in mai putin de o zi, fiind proiectata sub indrumarea medicului specialist.

         

Protezele pentru maini sau picioare pot fi create mai usor acum cu ajutorul printarii 3d deoarece apare avantajul de a gasi o proteza care se potriveste exact cu nevoile pacientului. Ortezele pentru sustinerea diferitelor membre fracturate se pot, de asemenea, printa 3D, aici fiind inclusa orteza dinamica pentru degete, orteza de mana cu fixarea policelui, orteze pentru fixarea incheieturii mainii sau pentru cot. Ortezele mai mari se pot proiecta din parti componente la indicatiile medicului specialist si se pot uni apoi daca situatia o cere. Pentru ortezele de sold, genunchi, glezna, picior care necesita preluarea de greutate, ortezele cu piese metalice se pot combina cu cele printate 3D din plastic rezistent.

                         

 

 

Foarte raspandita in ultima perioada este printare 3D a organelor umane sau animale in forma lor reala sau in sectiune pentru studiu in cadrul universitatilor de medicina, biologie, bioinginerie sau cabinetelor medicale. In domeniul educational se pot printa 3D diferite componente ale corpului uman – de la parti componente ale scheletului uman pana la reprezentari exacte ale organelor etc. Medicina veterinara poate beneficia de avantajele printarii 3D deoarece se pot crea din plastic, in scop educativ, parti componente din animale ce pot ajuta procesul intelegerii functionarii lor, pe baza tomografiilor si a ecografiilor.

                  

         

Prin folosirea printarii 3D in cadrul medicinei se pot obtine: prototipuri pentru produse medicale si stomatologice, inclusiv dispozitive dentare, ghiduri ortopedice chirurgicale, proteze auditive.

 

Tehnologiile aditive in medicina permit si faciliteaza:

  • inovatia care salveaza vieti, imputernicind medici, cercetatori si producatorii de dispozitive medicale de a lucra rapid, de a testa complet și de a personaliza ca niciodată pana acum;
  • planificarea procedurilor medicale / evaluarea diverselor scenarii in domeniul chirurgiei pe baza unor modele anatomice precise;
  • prototiparea unor dispozitive medicale care pot imbunatati sau completa organele cu probleme;
  • scaderea timpului de productie a dispozitivelor pentru studii clinice;
  • inlocuirea metodelor traditionale de studiu (studiul pe cadavre).