First Tech Challenge România

FIRST TECH CHALLENGE HUB este un proiect realizat pe baza unui parteneriat public-privat încheiat între Universitatea POLITEHNICA din București și Asociația Nație prin Educație, prin care s-a reușit amenajarea și dotarea unui spațiu de aproximativ 250 m2, situat în Campusul UPB, destinat lucrului în echipe formate din elevi și studenți, sub îndrumarea unor tutori, formatori și cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar. Proiectul pornește pe ideea participării la o competiție de robotică, destinată tinerilor, lansată în anul 1992 în Statele Unite, First Tech Challenge (FTC).

Competiția BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone s-a lansat pe 3 octombrie 2016 la First Tech Challenge Hub din cadrul Facultății Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice.

BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone își propune să încurajeze elevii de liceu să utilizeze principii de inginerie în domeniul roboticii, într-un mediu competitiv. Concurenții vor trebui să proiecteze, construiască, programeze și opereze roboți, cu care vor participa în finala competiției. Îndrumați de mentori și antrenori, elevii vor fi încurajați să își dezvolte abilități din domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, în timp ce învață importanța muncii în echipă și a inovației.

Echipele de liceu înscrise în BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone vor construi câte un robot care se va încadra în tema globală stabilită de FIRST international. Anul acesta tema este #velocityvortex. Dincolo de întrecerea între roboții construiți de echipele participante, elevii vor trebui să își promoveze echipa și să câștige notorietate în comunitățile lor.

Regulamentul complet al competiției este disponibil la http://www.firstromania.com/.

În martie 2017 va avea loc Concursul Național de Robotică cu premii, pe tema de joc stabilită de asociația non-profit SUA – FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology). În această etapă școlile înscrise vor prezenta robotul pe care l-au creat și vor disputa mai multe probe dispuse jurizării.

Echipa câștigătoare a FIRST Tech Challenge România va fi susținută de organizatori pentru a participa la Campionatul Mondial de Robotică din St. Louis, SUA din aprilie 2017.

Concursul FTC este doar partea luminată mai puternic de reflectoare din acest parteneriat. În spațiul amenajat și dotat corespunzător lucrează studenții, tot în echipe, la realizarea prototipurilor pentru produsele pe care le dezvoltă pentru lucrările de finalizare a studiilor. De asemenea, aici se sudează legături între tineri de vârste diferite care învață să conlucreze și să coopereze pentru realizarea unui obiectiv comun. Inițiativa îmbunătățește și colaborarea dintre cadrele didactice din mediul universitar și preuniversitar prin mentoratul în comun a elevilor și studenților. Astfel, proiectul poate fi considerat ca un punct de plecare pentru viitoare inițiative de cooperare în domeniul educației și cercetării.